Bernt i Lund

Maskinbroderi - Dölja fläck på byxor

Niklas hittade ett par gamla fläckiga byxor i en hög där hemma med kläder att laga. I detta inlägg visar vi hur du kan använda broderimaskinen för att brodera över fula fläckar och göra byxorna användbara igen. Nu är de även lite roligare med fina giraffer på!

Här har vi de fläckiga byxorna som skall få ett nytt liv genom dekoration med maskinbroderi.

I stygnsättningsprogrammet Artistic Digitizer finns en funktion där du kan skriva ut motivet på papper i verklig skala för att få en bättre uppfattning av slutresultatet.

Innan vi spänner fast byxan i maskinens broderiram så behöver vi i detta fallet sprätta upp sidsömmen på byxan. Det går också bra att brodera på en lapp och sedan sy fast den på byxan om man hellre vill det. 

Granska plagget och sprätta den sömmen som verkar enklast. Sprätta gärna lite mer än vad du tror behövs för att göra det så enkelt som möjligt att platta ut tyget i broderiramen.

Sedan nålar vi fast den utskrivna pappersmallen där vi vill ha brodyren.

I detta fallet var det svårt att spänna fast byxan i hela ramen. Istället använder vi oss av temporärt spraylim och sedan tråcklar vi fast tyget med maskinen. Spraya lätt på pappret och tryck sedan fast tyget och släta ut det jämnt och fint.

Efter ramen är monterad och broderiet är valt i maskinen så vill vi positionera det korrekt. Tryck på symbolen som pennan på bilden pekar på och flytta sedan ramen med hjälp av de 4 pilarna under bilden på broderiet. Det är viktigt att maskinen är på stygn noll när detta görs. D.v.s. innan broderiet har börjat eftersom nålpositionen då är i broderiets mitt.

Kontrollera att nålen är positionerad i mitten av krysset på pappret. Ta sedan bort pappret när du är nöjd med positioneringen.

Sedan kan du tråckla fast med en inbyggd funktion i maskinen. Tryck på symbolen med 4 pilar i en kvadrat som pennan pekar på.

Välj symbolen i mitten med streckade linjer. Om broderiet är extra tätt och tyget tenderar att töja sig extra mycket. Välj istället "dubbeltråckling" till höger. OBS. vissa tyger är ej lämpliga att tråckla i då det blir märken som ej går bort. Exempelvis skinnimitation.

Innan du trycker på start så bör undertråden fiskas upp en bit. Om du skär av den som vanligt så är den för kort för tråckling och det bildas inga stygn.

Se till att släta ut tyget samtidigt som maskinen tråcklar.

Efter tråckling lägger vi in ett extra papper under ramen för extra stabilitet. Detta är lite smaksak men vi föredrar att vara på säkra sidan och att allt är så stabilt som möjligt.

För att inte tyget vid sidan om ramen skall hamna i nålen så använder vi magnetklämmorna som följer med vid köp av maskinen.

Sedan är det bara att njuta medan maskinen sköter jobbet åt dig. Se till att brodera med ny nål.

Efter att maskinen är färdig så syr du ihop sidsömmen igen och klipp rent broderiet

Färdigt!


Detta motivet har vi köpt på hemsidan urbanthreads.com

Se "relaterade produkter" nedan för att se några av produkterna som vi har använt i projektet.