Bernt i Lund

Sömnadstekniker - Så börjar du med sömmar

Att sy på symaskin är en konstform som kombinerar traditionella tekniker med modern teknologi. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren, finns det alltid nya sömmar och tekniker att utforska. I den här artikeln går vi igenom olika sömmar och tekniker som inte bara förbättrar kvaliteten på dina projekt utan också breddar ditt kreativa uttryck. Vi täcker allt från grundläggande raksöm till mer avancerade tekniker som programmerbar lagningssöm.

När man pratar om sömmar på en symaskin så brukar man dela upp dem i nyttosömmar och dekorsömmar. En nyttosöm fyller en funktion medan en dekorsöm har uppgiften att vara vacker. Dock så är det vanligt att en nyttosöm kan vara väldigt dekorativ, inte minst genom att använda dekorativa trådar och en dekorsöm kan vara väldigt funktionell då den exempelvis kan användas till att fålla ett elastiskt tyg. Genom att experimentera med olika sömmar så hittar man ofta på nya användningsområden.


Raksöm

Raksömmen är utan tvekan den mest använda sömmen inom sömnad. Den utgör ryggraden i många projekt. Till allt från enkla reparationer till konstruktionen av komplexa plagg. Med sin enkla, raka linje erbjuder den styrka och hållbarhet för att sammanfoga tygstycken. Stygnlängden påverkar sömmens hållbarhet och estetik. En kortare stygnlängd kan användas för finare tyger och detaljerade arbeten, medan en längre stygnlängd generellt passar bättre för grova material och snabba reparationer. En längre stygnlängd kan vara nödvändig för att maskinen ska klara av att mata fram det grövre tyget men generellt blir sömmarna starkare med kortare stygn. Såvida det inte leder till att tyget förstörs av för många penetrationer. 2,5 mm är en ganska vanlig stygnlängd för att sammanfoga olika material. På sömmar som ej har någon belastning är stygnlängden inte lika noggrann förutom för estetiken.


Förstärkt raksöm

Förstärkt raksöm, tar den traditionella raksömmen ett steg längre genom att erbjuda extra hållbarhet och styrka. Denna teknik är särskilt användbar för sömmar som utsätts för hög belastning. En förstärkt raksöm skapas genom att sy framåt, bakåt, framåt, framåt, bakåt, framåt osv. Detta skapar en tätare söm som är mindre benägen att rivas eller ge efter under belastning. Förstärkt raksöm är idealisk för sömmar vid byxgrenar, ärmhål, fickor, axelsömmar, på tunga jackor eller andra platser där tyget behöver hålla ihop väl. Var försiktig när du använder förstärkt raksöm och ska sy partier som är av ojämn höjd, nålen kan lätt brytas om maskinen syr fram och tillbaka i ojämna nivåer. Försök jämna ut tyget så att pressarfoten aldrig lutar som i en uppförsbacke genom att placera något under baksidan av pressarfoten.

En annan fördel med förstärkt raksöm är att du kan sy med vanlig sytråd och ändå få en väldigt stark söm. Till skillnad från när du syr med en tjockare tråd så behöver du inte tänka på att justera trådspänningen och anpassa nålen för tjockare tråd. Förstärkt raksöm är dessutom ganska stretchig och kan användas till vissa elastiska material.

Nackdelar med förstärkt raksöm är att den kan “hacka sönder” vissa material som är känsliga. Många maskiner har dessutom en begränsad stygnlängd för denna söm vilket kan vara till besvär om du syr i grova material.


Sicksacksöm

Sicksacksömmen är en flexibel och mångsidig söm som är oumbärlig i sömnadsvärlden. Den används främst för att förhindra fransning av tygkanter och är idealisk för att sy i stretchiga material, vilket gör den perfekt för allt från aktiva kläder till barnkläder. Dess förmåga att anpassa sig efter materialens elasticitet utan att stygnen brister är vad som gör den så värdefull.

Utöver dess praktiska användningsområden, är sicksacksömmen även uppskattad för sin estetiska potential. Genom att justera stygnens bredd och längd kan du skapa både subtila detaljer och iögonfallande dekorationer. Detta gör sicksacksömmen till ett utmärkt val för att lägga till textur eller dekorativa kanter på dina sömnadsprojekt.

Att välja rätt inställningar på din symaskin är avgörande när du arbetar med sicksacksömmen. En tät sicksacksöm med kortare stygnlängd är bäst för att stärka tygkanter. En bredare sicksacksöm kan användas för att skapa dekorativa effekter eller för applikationssömnad. Sicksacksömmens anpassningsbarhet gör den till en viktig teknik för alla sömmare, oavsett om målet är att förbättra funktionaliteten eller estetiken i ett projekt.


Trestegssicksack

Trestegssicksack är en sömnadsteknik som erbjuder en förstärkt version av den traditionella sicksacksömmen. Genom att göra tre små stygn diagonalt framåt på varje sida av sicksackmönstret skapar den en tätare och mer hållbar söm. Denna teknik är särskilt användbar för stretchiga material, där den tillåter tyget att sträcka sig utan att sömmen brister. Trestegssicksack används ofta för att förstärka kanter, sy i elastiska band och reparera tyg med risk för fransning. Dess flexibilitet och hållbarhet gör den till en värdefull söm i sömnadsprojekt som kräver extra styrka och elasticitet.

Vanlig sicksack kan ibland tendera att forma en kulle av tyget mellan sömmen, medans trestegssicksack förhindrar detta och gör den lämplig till tunna material. Men till väldigt känsliga tyger kan ibland sicksack fungera bättre då den inte penetrerar tyget lika ofta. Det går även fortare att sy vanlig sicksack.


Knapphål

Knapphål är en avancerad sömnadsteknik som är avgörande för att lägga till funktionella och dekorativa element på kläder och andra textilprojekt. Att kunna skapa knapphål med precision är en färdighet som höjer kvaliteten på dina sömnadsprojekt och ger dem en professionell finish. Moderna symaskiner erbjuder ofta en rad olika inställningar för att sy knapphål, vilket gör processen både enklare och mer exakt än att sy dem för hand. Handsydda knapphål är dock också väldigt vackra och ger ett annat kreativt uttryck.

Det är viktigt att anpassa storleken på knapphålet efter knappens storlek med lite extra utrymme för att knappen ska kunna passera igenom utan problem. På moderna symaskiner lägger man knappen i en pressarfot och så syr maskinen automatiskt i lämplig storlek. Annars är knappens diameter + 3 mm en vanlig grundregel för rätt längd på knapphålet. Om knappen är väldigt tjock/hög så kan man göra hålet något större.


Overlocksömmar

Overlocksömmar är alla sömmar som syr ihop tyget och kastar tygkanten i samma moment. Moderna symaskiner har ofta flera olika sorters overlocksömmar att välja mellan. Dessa skiljer sig dock mycket från overlocksömmar som sys på en overlockmaskin.

En symaskin skapar overlocksömmar med en övertråd och en undertråd. Maskinen syr sömmen genom en trimotion-rörelse. Dvs. stygnen skapas genom nålnedslag både framåt, bakåt och i en sidledsrörelse. På en overlockmaskin syr man vanligen med 4 trådar och maskinen matar endast framåt, detta bidrar till ett snabbare utfört arbete och finare resultat. Overlockmaskiner har även en kniv som klipper tygets kant jämn och fin.  

Overlocksömmar används för att sy ihop och skapa professionella kanter på tyg. Denna teknik är idealisk för stretchiga material och för att förhindra att tyg fransar sig.


Elastisk söm

Elastiska sömmar är avgörande när du arbetar med stretchiga material. Dessa sömmar tillåter tyget att behålla sin elasticitet, vilket är essentiellt för komfortkläder som leggings eller t-shirts. Overlocksömmar, sicksack och trestegssicksack är de vanligaste elastiska sömmarna som används men moderna symaskiner har ofta många olika varianter för både olika funktion och estetik.


Osynlig fållsöm

Ofta känd som osynlig söm, är en teknik som används för att skapa nästan omärkliga fållar på kläder och andra textilprojekt. Denna metod är särskilt värdefull när du vill ha en ren och proffsig finish utan synliga stygn på plaggets rätsida. Osynlig fållsöm är idealisk för formella plagg som kostymer, klänningar och byxor, där en diskret fåll bidrar till det övergripande eleganta utseendet.

Enkelt beskrivet så skapas en osynlig fåll genom att vika fållen som ett Z. Några stygn görs i sömsmånen och sedan följer ett sicksackstygn som endast greppar tag i en tråd i tygviket. Vissa tyger gör det enklare för att få sömmen osynlig, exempelvis “fluffiga” tyger, ull, flanell, filt, m.m, och tunna tätt vävda tyger gör det svårare att få sömmen osynlig. 

Många symaskiner har en speciell fot och inställning för att sy osynliga fållsömmar, vilket kan förenkla processen avsevärt. Men även med maskinens hjälp är det klokt att öva på ett resttyg först för att säkerställa att inställningarna är korrekta för tyget du arbetar med.

Att bemästra osynlig fållsöm, vare sig det är för hand eller med maskin, är en färdighet som höjer kvaliteten på dina sömnadsprojekt och lägger till en touch av skräddarsydd finess. Denna teknik är ett måste för alla som strävar efter professionella resultat i sina sömnadsarbeten, och den osynliga sömmen den skapar är ett bevis på ditt hantverkskunnande och uppmärksamhet på detaljer.


Våffelsöm

Våffelsöm är en dekorsöm som skapar ett distinkt, texturerat mönster, liknande utseendet på en våffla. Det är en dekorativ söm som dessutom är populär till fållning, inte minst i elastiska plagg. Våffelsöm är även väldigt populär att använda ovanpå smocksömmar som en extra dekoration.


Langettsöm / Applikationssöm

Langettsöm är en traditionell sömnadsteknik som används för att förhindra att tygkanter fransar sig och för att skapa dekorativa kanter. Denna mångsidiga söm är perfekt för att ge en ren och professionell finish till både hand- och maskinsydda projekt. Genom att omsluta tygkanten med jämna, L-formade stygn (ungefär såhär LLLLLL), skyddas tyget effektivt mot slitage samtidigt som det tillför en estetisk kvalitet. 

Langettsöm är också populär inom lappteknik där den används för att foga samman tygbitar med en hållbar och dekorativ kant. Denna teknik ger inte bara extra styrka till sömmarna mellan lappteknikens bitar utan tillför även en vacker, handgjord känsla till slutprodukten.


Programmerbar lagningssöm

För reparationer och lagningar är den programmerbara lagningssömmen en livräddare. Sömmen finns på en del moderna symaskiner och innebär att maskinen syr raksömmar tätt intill varandra för att fylla igen revor och hål i tyg. Denna teknik gör det möjligt att noggrant reparera hål och revor på ett sätt som är både hållbart och estetiskt tilltalande.


Träns

Träns är en söm som förstärker områden som utsätts för stress. Den sys ofta längst ned på en dragkejda, vid kanter av fickor och vid hällor på jeans.

Det finns många fler sömmar. Många av sömmarna kan ha flera namn och har flera olika användningsområden. Här listar vi några av de vanligaste sömmarna som brukar komma på tal:

Blixtsöm / Elastisk trikåsöm  En blandning av raksöm och sicksack. En blixtliknande söm som blir elastisk och är rakare än sicksack och bättre till att sy ihop elastiska tyget då det blir tätare mellan sömmarna.

Kråkspark  En dekorativ söm

Bindsöm  En sorts overlocksöm som syr ihop tyget och binder tygkanten i ett moment.

Förstärkt sicksack  Trippel sicksack som är extra förstärkt och även dekorativ

Satinsöm / Satängsöm  Det finns många olika sorters satinsömmar. De består av täta sicksacksömmar och kan variera i olika mönster

BlindsömSamma som osynlig fållsöm

Elastisk blindsöm   Samma som osynlig fållsöm men med sicksackstygn i sömsmånen istället för raksöm så att sömmen blir töjbar.

Dubbel overlock  Kan användas som dekoration eller för att sy ihop och kasta kanten.

Olika sorters knapphål Förutom vanligt rakt knapphål så finns det många andra varianter. Både dekorativa såsom det nyckelhålsformade och funktionella som är lämpade till stickade material

Passpoalerade knapphål  en elegant sömnadsteknik där en smal tygremsa, eller passpoal, sys in i knapphålets kanter för att skapa en förstärkt och estetiskt tilltalande finish.

Sy fast knappar  Med denna sömmen kan man sy fast knappar på symaskinen

Snörhål/öljett  Tillverka förstärkta hål med stygn för att trä igenom snoddar, snören eller bara som dekoration.

Korsstygn  Dekorativt stygn likt det populära stygnet för handbroderi

Söm med handquiltat utseende  Med hjälp av en transparent tråd i nålen och vanlig undertråd ser detta stygnet handsytt ut. Vissa maskiner har flera olika variationer av denna sorts stygn

¼” inch söm  Vanlig raksöm men med ¼ inch i sömsmån, dvs. 6,35mm. Populärt till lappteknik då detta är ett standardmått i många mönster

Musselsöm / Snäcksöm  En dekorativ sömnadsteknik som skapar ett elegant, skalformigt mönster längs tygkanter, ofta använd för att lägga till en detaljrik och fin finish på textilprojekt. 

Fagottsöm Sys mellan två tygbitar för att foga samman tygbitarna. Även dekorativ.

Att utforska olika sömnadstekniker och sömmar öppnar upp för en värld av kreativitet och möjligheter i dina sömnadsprojekt. Från den grundläggande raksömmen till mer avancerade tekniker som passpoalerade knapphål, erbjuder varje söm sin unika funktion och estetik. Genom att behärska dessa tekniker kan du förbättra både utseendet och hållbarheten i dina skapelser. Kom ihåg att varje projekt är en chans att experimentera och hitta nya användningsområden för olika sömmar. Vi hoppas att denna guide har inspirerat dig att utforska och utvidga dina sömnadsfärdigheter. Lycka till med dina framtida sömnadsäventyr!