Bernt i Lund

Bästa overlock symaskinen - Bäst i test 2024

När du letar efter den bästa overlocksymaskinen som kan höja dina syprojekt till nya nivåer, rekommenderar vi en modell som är användarvänlig och av hög kvalitet. På Bernt i Lund har vi noggrant valt ut de bästa overlockmaskinerna, perfekta för alla från nybörjare till de mer erfarna. Här är våra rekommendationer för 2024, inkluderande modeller som stått sig bra i tester och uppskattas för sin kvalitet och användarvänlighet.

När du tar steget att sy dina egna kläder, speciellt när det kommer till stretchiga material som trikå, är en overlockmaskin oumbärlig. Denna typ av maskin är idealisk för att skapa elastiska sömmar som inte bara ser professionella ut utan även håller formen vid stretch. En overlock fungerar perfekt som ett komplement till din vanliga symaskin, och används flitigt för att ge vävda plagg en prydlig och hållbar finish på sömsmånerna. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren syentusiast, kommer en overlock att lyfta dina sömnadsprojekt till en ny nivå, med sömmar som är lika snygga på insidan som på utsidan.


Baby Lock Victory
En overlock för hobby med kommersiellt resultat

Baby Lock Victory är som en dröm för den som vill ha professionella syresultat hemma. Tack vare sina smarta lösningar är denna maskin både lättanvänd och ger sömmar av toppkvalitet. Den trär sig nästan själv med ett fantastiskt system som använder luft för att trä griparetrådarna och nålarna träs med en nålpåträdare, viilket gör förberedelserna enklare än någonsin. Denna modell är otroligt populär på grund av sin enkelhet och kvalitet. Den syr otroligt fina sömmar på en gång i alla material. Med hjälp av automatiska trådleverans istället för traditionell trådspänning syr den lika fint i toalettpapper som i 6 lager jeans. Nej, man syr inte i toalettpapper men på fabriken så är det faktiskt ett moment som de utför i sin rigorösa kvalitetskontroll. 


Janome ML644D
Pålitlig maskin, känd från Hela Sverige syr

Janome ML644D är en klassiker känd för sin pålitliga kvalitet och tysta drift. Denna modell är idealisk för den som söker en bra overlock symaskin som erbjuder bra sömmar utan några lyxfunktioner. Den är betydligt enklare att använda och ställa in jämfört med många andra modeller, inte minst jämfört med äldre overlockmaskiner, men saknar lyxfunktionerna som finns på de moderna helt självträdande modellerna.


Baby Lock Acclaim
För Snabbhet, Snygghet och Enkelhet

Baby Lock Acclaim revolutionerar syvärlden med sitt enkla luftträdningssystem för både griparetrådar och nåltrådar, samt sitt patenterade wave-söm. Den här modellen är perfekt för de som söker en överlägsen overlock symaskin som enkelt hanterar olika materialtyper och lägger till kreativa detaljer i projekten.  Med Acclaim är det enkelt att sy i alla typer av material, från tunna till tjocka, utan problem.


JANOME AIR THREADING 2000D

Stark och enkel

Med Janome Air Threading 2000D når du nya nivåer inom overlocksömnad. Den här robusta overlockmaskinen, erbjuder luftträdning och inbyggd nålträdare som gör den enkel att använda. Den utmärker sig med en väldigt kraftfull matare som enkelt matar även över höga nivåskillnader i tjocka material.


Baby Lock Gloria
Mästerskap i Varje Söm

Baby Lock Gloria, efterträdaren till den välrenommerade Ovation, är en kombinationsmaskin som imponerar med sin mångsidighet och enkla hantering. Utrustad med luftträdning och ett unikt trådleveranssystem, är Gloria den ultimata maskinen för dig som vill utforska både overlock- och coversömmar med en maskin av högsta kvalitet.


Skillnaden Mellan Olika Overlockmaskiner

När det kommer till overlockmaskiner, ligger den största skillnaden inte alltid i vilka sömmar de kan utföra. De flesta moderna overlockmaskiner erbjuder möjligheten att sy med 4, 3 och 2 trådar, vilket ger dig en bred variation för dina projekt. Det intressanta är hur väl de klarar av dessa sömmar och hur användarvänliga de är.

Unika dekorativa sömmar, som exempelvis wavesömmen som Baby Lock Acclaim och Gloria är kända för, kan lägga till det där lilla extra i dina projekt. Denna söm kan användas för att skapa vackra dekorationer och ge dina alster en personlig touch.

Det finns även 5-trådiga overlockmaskiner som erbjuder möjligheten att lägga till en förstärkningssöm, vilket är särskilt viktigt när du arbetar med icke-elastiska material. Dessa maskiner kan verka attraktiva men kan ofta vara komplicerade och känsliga och svårinställda. En annan lösning kan vara att först använda en overlock för att sedan förstärka med en söm från en vanlig symaskin. Baby Lock Gloria är dock ett undantag, som är en 8-trådig kombinationsmaskin och erbjuder enkelhet och kvalitet i världsklass för både overlock- och coverstitch-sömmar.

Kvalitet märks även i inställningsmöjligheter såsom stygnlängd, bredd, differentialmatning och pressarfotstryck. En högkvalitativ maskin från ett märke som Baby Lock erbjuder precisa inställningar som ger dig ökad kontroll och möjligheter till finjusteringar.

Baby Lock har varit pionjärer inom overlockteknik, med uppfinningar som automatisk lufträdning,  som nu är vanligt bland många märken. Dock fortsätter de att leda utvecklingen med funktioner som automatisk trådleverans, vilket garanterar perfekt trådspänning anpassat till tygets egenskaper – allt mekaniskt utan digitala inställningar.

Innan du bestämmer dig för en ny overlock, rekommenderar vi att du provsy med maskinen och utforskar de funktioner som är viktiga för just din sömnad. Vi förstår att det inte alltid är möjligt att besöka en fysisk butik, men hoppas att denna guide ger dig en klarare bild av vad du ska leta efter i din nästa overlock.

Länkar till andra tester

Prisjakt - 1a. Janome My Lock 644d, 2a. Baby Lock Victory

Good Houskeeping - Baby Lock Victory utsedd till "EASIEST SERGER TO USE"