Bernt i Lund

Tankar kring köp av symaskin

Det är mycket att tänka på när du ska välja en ny symaskin. Med hjälp av denna texten så hoppas vi att du förstår mer kring vad som är viktigt att tänka på när man väljer en symaskin. Om du väljer rätt symaskin så kan den bli en livskamrat i många år. Texten kommer inte innehålla några konkreta köptips utan endast information om symaskiner och några skillnader.

Varför ska man köpa en symaskin?

Att sy på symaskin kan man göra av många anledningar. Enda sedan stenåldern har människor sytt för att hålla sig varma. Idag syr våra kunder för att spara pengar, vara miljövänliga, unika, bevara sina kläder, för terapi och nöje.


Vad är skillnaden mellan olika maskiner?

Symaskiner har många olika egenskaper som skiljer dem åt. Nedan nämner vi de viktigaste skillnaderna. I detta inlägget pratar vi om symaskiner för hushållsbruk och hobby. 


Sömmar

Den mest synliga skillnaden mellan olika symaskiner är sömmarna som går att sy. Vissa symaskiner har endast ett fåtal nyttosömmar och andra har mängder med dekorationssömmar och även möjligheten att kunna sy bokstäver.

De nödvändigaste sömmarna för de allra flesta är raksöm, sicksack, trestegs-sicksack, förstärkt raksöm, knapphål och bindsöm/overlock. Såklart finns det många andra bra och viktiga sömmar men dessa är de mest grundläggande.

Antalet sömmar på en symaskin har dock en väldigt liten påverkan på själva priset. Det är viktigare att du fokuserar på att resultatet på sömmarna blir tillfredsställande. Du behöver inte känna att du har betalt för alla sömmar som inte används. Precis som att du troligen inte kollar på alla kanaler på din TV. Om det är väldigt många sömmar på maskinen så kan det dock påverka användarvänligheten negativt. Många tycker det är enklast med symaskiner där man bara trycker på en knapp och så får man den sömmen man vill ha och den är förinställd enligt tillverkarens rekommendationer.

Det kan även vara bra att tänka på hur sömmarna går att justera. En maskin med steglös justering av längd och bredd är väldigt fördelaktigt. Jag som skriver artikeln är väldigt förtjust i förstärkt raksöm (trippel raksöm) och jag gillar maskiner där det går att sy sömmen med långa stygn, dels för att maskinen matar då bättre i grova material och även på grund av dekorativa skäl. Många maskiner har en begränsad stygnlängd på just denna söm.


Mekanisk eller datoriserad 

En annan skillnad mellan symaskiner är om de är mekaniska eller datoriserade. Alla symaskiner har mekanik i sig men om den har datoriserade funktioner så kategoriserar vi maskinen som datoriserad. Elektronisk och datoriserad innebär samma sak. 

Exempel på några elektroniska funktioner är hastighetskontroll, nålstopp, trådklipp, automatisk inställning av längd och bredd, automatisk pressarfotslyft, sensor för uppfälld pressarfot och datorskärm.

Det är ofta vi får höra invändningar om att datoriserade maskiner är känsliga och att det är mer som kan gå sönder. Datoriserade maskiner kom i början på 80-talet och många av dem håller än idag. Det finns dock många olika typer av elektroniska funktioner och de är olika känsliga. När det endast handlar om kommandon som inställning av sömval och nålstopp så är det inte särskilt känsligt. Med för mycket sensorer (exempelvis sensor för återstående undertråd) så kan maskinen bli känslig för smuts. Välj gärna en maskin där det går att stänga av sensorerna så att man kan sy ändå, även om någon sensor skulle krångla.


Storlek och vikt

Vissa vill ha lätta och portabla maskiner som är smidiga att undangömma medan de som syr lite mer ofta har glädje av en tyngre och stabilare maskin med stort invändigt arbetsutrymme. Det är extra viktigt att tänka på storleken och vikten när man ska hantera stora och tunga tygstycken.


Kvalitet

Kvaliten på delarna i en symaskin avgör dels livslängden på maskinen och även resultatet på sömmarna. När man syr utmanande moment och material är det extra viktigt att maskinen är stabil och skapar konsekventa stygn. Detta är både den största skillnaden mellan olika symaskiner och det som är svårast att skapa sig en uppfattning kring.

Vid en kort blick så ser många symaskiner likvärdiga ut till utsidan men sanningen är att de skiljer sig mycket på insidan. Idag finns det många symaskiner som helt saknar en stabil metallstomme. En instabil symaskin kan vara farlig att sy på då risken att nålen bryts ökar. När nålen väl bryts så finns risken att maskinens delar flyttar på sig och det kan leda till att maskinen ej går att sy på längre. Vi har flera gånger sett att dessa maskiner vinner “bäst i test” och det tycker vi är något skrattretande och därmed har vi blivit väldigt kritiska till många tester.

När man inte är insatt så är det svårt att avgöra vad som är kvalitet och inte. Både plast och metall kan tillverkas i olika kvalitet och det ena är inte alltid bättre än det andra. För att avgöra kvaliten så brukar jag kolla på nålstångens tjocklek/stabilitet, matartändernas “vasshet” och om delarna glappar när man känner på dem. En kvalitetsmaskin får gärna låta tyst när man syr och kännas lätt när man vrider på handhjulet, men det är endast generaliseringar. Ljud kan uppstå från undermålig kvalitet men även av ihålighet och fabrikens val av olja vilket inte behöver vara negativt. Jag har hört historier om att vissa symaskinsmärken väljer tunnare oljor för att maskinen ska låta tystare. Oljans effekt avtar dock fort och maskinen blir högljudd inom kort tid.

Det bästa man kan göra för att kontrollera att kvaliten är enligt önskan är att testsy i verklighetstrogna moment som du tänkt göra med maskinen. En bättre maskin behöver ofta mindre justeringar på inställningarna och kan hantera olika projekt utan att man “fuskar” sig fram genom att dra i tyget.

När du läser i en produktspecifikation så är det enkelt att bli blind på maskinens egenskaper. Vi tycker det är ännu viktigare att fokusera på hur bra egenskaperna fungerar istället för om de finns eller ej. Vi har en utmaning i att formulera detta i våra produktbeskrivningar men är duktiga på att visa i verkligheten.

Exempelvis kan alla symaskiner sy raksöm men resultatet blir väldigt olika från maskin till maskin när du testsyr i olika material. Många symaskiner är utrustade med trådklipp men på vissa maskiner krånglar funktionen hela tiden och på andra fungerar det felfritt. Detta på grund av en uppenbar kvalitetsskillnad som är svår att läsa sig till.

Du kan ofta läsa specifikationer om att maskinen är utrustad med en stark motor. Men detta behöver inte betyda att maskinen är stark. Om matningen är undermålig och nålstången är klen så hjälper det inte med en stark motor om du vill ha konsekventa bra stygn i tjocka material. Man måste tänka på hela paketet. Vissa symaskiner som har svagt ljus eller LED-ljus har ofta svagare motorer, men de kan vara väldigt starka ändå.

Sammanfattningsvis är kvaliten avgörande för ditt skapande med maskinen. En symaskin i god kvalitet har förmågan att använda alla sina egenskaper med ett framgångsrikt resultat. Att en egenskap finns är inte samma sak som att den fungerar felfritt. Tänk på detta när du jämför symaskiner. Två maskiner med samma egenskaper kan ha helt olika priser. Detta beror förhoppningsvis och troligtvis på en kvalitetsskillnad. Vi föreslår därmed att du testar en symaskin innan du köper den eller läser på ordentligt.


Var ska jag köpa min maskin?


Vi rekommenderar att du köper maskinen där du känner att du får bäst och smidigast hjälp. En lokal fackhandel är guld värt när du sitter fast och vill ha hjälp direkt. Alla har dock inte en trygg handlare på sin ort och då är det smidigt att handla på nätet. Försäkra dig om att butiken du handlar av har egen verkstad och kan hjälpa dig när något händer. Det blir mycket smidigare då vid reklamationer. Köper du en maskin på ett varuhus som säljer många olika produkter så är det sällan personalen har kompetens att felsöka maskinen och den måste skickas vidare på kontroll.

Min känsla är att i 9 fall av 10 som våra maskiner kommer in på reklamation så är det på grund av enkla handhavandefel som vi kan se direkt. Det är mycket att tänka på för att symaskinen ska fungera och även de erfarna kan missa enkla fel. Om det är något faktiskt fel på maskinen så har vi en egen verkstad där vi ofta kan fixa maskinen ganska omgående.

Hos oss ingår även utbildning i handhavande av maskinen vid köp. När du köper en symaskin så är det viktigt för oss att du tycker om den och förhoppningsvis rekommenderar den till andra. Utbildningen vi bidrar med är nästintill obegränsad men den gäller endast för maskinen och inte för diverse sömnadstekniker. Vi kan erbjuda en introduktion vid köp, eller om vill prova själv och sedan återkomma med frågor. Ibland vet man inte vilka frågor som är bra att ställa så då kan du be om tips för att sy i vissa material eller om du har något specifikt projekt på gång. Vi kallar det personlig utbildning. Det är inte en grupp med flera personer utan en och en. För att vara säker på att vi hinner så får du gärna boka en tid i förväg.

För Bernt i Lund är det viktigt att erbjuda produkter som bidrar till skaparglädje. Vi vill göra detta med produkter i hög kvalitet och personal som är passionerade och ger god service. Vi vill vara din leverantör av symaskiner och syrelaterade produkter. Kontakta oss om du behöver vår hjälp.