Bernt i Lund

Bästa symaskinen för nybörjare - Bäst i test 2024

Att välja den rätta symaskinen som nybörjare kan vara en utmaning. Med en uppsjö av alternativ på marknaden, är det lätt att känna sig överväldigad. Vi förstår detta och har därför noggrant valt ut symaskiner som inte bara är användarvänliga, men som också erbjuder hög kvalitet till ett rimligt pris. Vår guide syftar till att ge dig den information du behöver för att göra ett informerat val och börja din sömnadresa med rätt verktyg.

Vilken symaskin är bäst i test?

Varför kvalitet spelar roll

Många nybörjare lockas av lågprismodeller från stora elektronikkedjor eller onlineplattformar, men en billig symaskin kan ofta leda till frustration. Dessa maskiner strular ofta inte bara med tjockare material, utan även med de tunnare och mer elastiska, vilket kan begränsa dina kreativa projekt. Det är inte bara antalet funktioner eller sömval som avgör en maskins kvalitet – en högkvalitativ maskin utmärker sig genom att vara mindre problematisk och leverera jämnt fina resultat med minimalt behov av justeringar.

Genom att välja en kvalitetssymaskin från Bernt i Lund investerar du i ett verktyg som inte bara är byggt för att hålla länge, utan som också stöttar din utveckling från nybörjare till en mer erfaren sömmerska. Vi på Bernt i Lund vet hur värdefull rätt start kan vara, därför ingår personlig utbildning utan extra kostnad när du köper din symaskin hos oss – en tjänst vi ser som ovärderlig för den som är ny inom sömnad.

Våra Top 5 symaskiner för nybörjare:


Allvis 740DC - Skolornas Förstahandsval

Allvis 740DC hyllas för sin hållbarhet och de användarvänliga funktionerna som gör den till en utmärkt symaskin för nybörjare och skolor. Denna robusta maskin hanterar allt från de finaste till de mest robusta materialen med lätthet, ofta utan behov av att justera inställningarna. Till skillnad från många andra symaskiner, där omfattande finjusteringar krävs vid sömnad i tunna besvärliga material, som att justera trådspänningen, lägga till en övermatare, flytta nålen, korta stygnlängden, och byta till en tunnare nål, kan krävas för att sy i supertunna tyger, klarar Allvis 740DC detta utan komplikationer.

Även om Allvis kanske har en högre prislapp jämfört med vissa andra modeller, är det viktigt att se bortom kostnaden och uppskatta enkelheten och effektiviteten som Allvis 740DC erbjuder. Den är otroligt enkel att konfigurera och använda, vilket gör det lätt för nybörjare att uppnå professionella sömnadsresultat. Dessutom erbjuder maskinen flera andra nybörjarvänliga fördelar, vilket ytterligare förstärker dess värde som ett idealiskt val för den som söker en problemfri sömnadsupplevelse från start:

 • Direktval av sömmar. Tryck på den sömmen du vill ha så ställer maskinen in sig själv. Du behöver inte bläddra i olika menyer. De 20 vanligaste sömmarna finns rakt framför dig.
 • Enkel att trä. Maskinen är otroligt enkel att trä och har tydliga symboler på hur du gör. Du behöver inte ens öppna instruktionsboken eftersom det står så tydligt på maskinen. Den är också utrustad med nålpåträdare.
 • Nålstopp. Möjlighet att välja om nålen ska stanna nere eller uppe när du slutar sy. 
 • Justerbar hastighetskontroll
 • Liggande spolsystem som förhindrar trassel. Inte ens när du syr utanför tyget så trasslar det.

Specifikationer
40 inbyggda sömmar, inklusive 3 automatiska knapphål
Inbyggd nålpåträdare
Liggande trasselfritt spolsystem
Direktval av sömmar
Max. stygnbredd: 7 mm
Max. stygnlängd: 5 mm framåt
Max. syhastighet: 820 stygn per minut
Vikt: 6,5kg
Friarm


Easy Jeans 1800 - Den Tåliga Mästaren

Easy Jeans är inte bara Janomes flaggskeppsmodell bland de mekaniska symaskinerna, det är även en sann ikon inom hushållssömnad. Easy Jeans-serien är en riktig klassiker som har tillverkats i cirka 30 år och har rykte om sig att vara världens mest tillverkade symaskin – och det tror vi verkligen på, med tanke på att Janome är er världens största tillverkare av symaskiner för hushåll. Easy Jeans är verkligen en pålitlig och kvalitetssäker kompis i syrummet.

Denna trotjänare är byggd för att vara precis så robust och pålitlig som de klassiska symaskinerna från 70-talet, men med ett uppsving av modern teknik. Utan krusiduller men full av värdefulla funktioner som nålpåträdare och automatiska knapphål, erbjuder Easy Jeans en användarvänlig upplevelse som är idealisk för nybörjare. Med 19 olika sömmar till ditt förfogande, är denna modell utrustad för att tackla allt från tjocka jeans till de mest försiktiga och fina tygerna.

För nybörjare som söker en symaskin som kombinerar den gamla tidens hållbarhet med dagens tekniska framsteg, är Easy Jeans 1800 det perfekta valet. Den är designad för att smidigt anpassa sig till en rad olika material och projekt utan kompromisser. Upptäck hur enkel och rolig sömnad kan vara med en maskin som inte bara klarar av utmaningarna utan också växer med dig som sömmerska. Investera i Easy Jeans 1800 och ge dig själv en startutrustning som står fast vid din sida genom alla dina sömnadsäventyr.

Skillnaden mellan den mekaniska Easy Jeans 1800 och den datoriserade Allvis är inte jättestor kvalitetsmässigt sett. De är uppbyggda av liknande kvalitet och material men med den stora skillnaden att Allvis hjälper till med inställningarna och Easy Jeans är helt manuell. Det är till stor del en smaksak om vad man gillar och vilken känsla man är van vid. Även om Allvis erbjuder fler justeringsalternativ för sömmar och producerar tätare och finare knapphål, är detta detaljer som ofta blir mer uppskattade över tid än vad en nybörjare initialt kan tänka på.

Specifikationer
22 inbyggda sömmar, inklusive automatiskt knapphål
Inbyggd nålpåträdare
Liggande trasselfritt spolsystem
Säkert sömval - pedagogisk instruktion på frontpanelen. 
Max. stygnbredd: 6,5 mm
Max. stygnlängd: 4 mm framåt
Max. syhastighet: 860 stygn per minut
Vikt: 8,3kg
Friarm


Janome Hild 525s - Populär Hushållsmaskin

Janome Hild 525s, perfekt för nybörjaren som söker en smidig och kompakt hushållsmaskin, står ut för sin balans mellan lätthet och robusthet. Trots att den är märkbart svagare jämfört med Easy Jeans, har Hild 525s ändå tillräckligt med styrka för att sy igenom upp till 9 lager jeans, vilket visar på dess kapacitet att hantera krävande syprojekt. Denna maskin, designad för att ge långvarig syglädje, kombinerar en stark konstruktion med funktioner som möter en mängd olika sybehov.

Som det lilla syskonet till Easy Jeans, erbjuder Hild 525s likvärdiga sömmar och funktioner, men med en lägre vikt och lite mindre kraft. Denna skillnad i kraft påverkar dock inte dess förmåga att leverera utmärkta resultat. Hild 525s är en användarvänlig maskin utrustad med en inbyggd nålpåträdare, extra högt pressarfotslyft och greppvänliga reglage, vilket gör den idealisk för nybörjare. Dess stora sybord med inbyggd förvaring bidrar till stabilitet och organisation under sömnadsprocessen.

Medan Easy Jeans erbjuder extra förvaringsutrymme och en högre vikt, är Hild 525s lättare och något mer portabel.

Specifikationer
22 inbyggda sömmar, inklusive automatiskt knapphål
Inbyggd nålpåträdare
Liggande trasselfritt spolsystem
Max. stygnbredd: 5 mm
Max. stygnlängd: 4 mm framåt
Max. syhastighet: 860 stygn per minut
Vikt: 8kg
Friarm


Janome 1522 - För Enkla Behov

Janome 1522 är en bra maskin för nybörjare med enkla behov. Den här maskinen kan bli en trogen vän i hemmet, redo att bistå med allt från klädreparationer till kreativa projekt och gardinsömnad.

Med 22sömmar, inklusive ett smidigt automatiskt knapphål, är Janome 1522 ett utmärkt val för dig som vill sy enklare projekt. Den erbjuder stor flexibilitet med sin steglösa justerbarhet av sömlängd och -bredd och förmågan att sänka matartänderna för unika projekt som frihandsquiltning eller knappfästning. Detta ger dig kontroll och möjlighet att anpassa dina sömnadsupplevelser efter behov.

Även om Janome 1522 främst är tänkt för grundläggande sömnadsprojekt, bör dess kapacitet inte underskattas. Maskinen hanterar en imponerande variation av material med lätthet, en prestation som gör den till ett utmärkt val för nybörjaren. Trots att den kanske inte har alla avancerade funktioner och samma kvalitet som sina dyrare syskon, erbjuder 1522 en solid grund för att utforska sömnadens värld, stödd av Janomes välkända kvalitet och pålitlighet.

Specifikationer
22 inbyggda sömmar, inklusive automatiskt knapphål
Inbyggd nålpåträdare
Stående spolsystem (lös kapsel)
Max. stygnbredd: 5 mm
Max. stygnlängd: 4 mm framåt
Max. syhastighet: 800 stygn per minut
Vikt: 7kg
Friarm


Janome Driva - Kompakt och Elektronisk

Driva sticker ut med sin smidighet och enkla design, vilket gör den perfekt för nybörjare som vill ha en mångsidig maskin. Dess 30 inbyggda sömmar, LCD-skärm för enkel sömval och inbyggd nålpåträdare erbjuder en bekväm och lättanvänd upplevelse. Lättvikten och portabiliteten, tillsammans med en steglös hastighetskontroll, ger nybörjare en bra balans mellan funktionalitet och användarvänlighet.

Med sin lätta vikt på bara 5 kg är Driva en dröm för den som är på språng. Maskinen är enkel att transportera till kurser eller att snabbt plocka fram när inspirationen slår till. Det liggande spolsystemet bidrar till att hålla tråden fri från trassel, och den steglösa hastighetskontrollen låter dig sy i precis den takt som passar dig.

Det är viktigt att poängtera att Driva, trots sina många fördelar, kanske inte matchar robustheten och kraften i vissa av Janomes andra modeller som Hild, Easy Jeans och Allvis. Denna maskin är framför allt designad för de som uppskattar flexibilitet och bekvämlighet i sitt sömnadsarbete. För projekt som kräver en extra nivå av kraft och hållbarhet kan dessa andra modeller vara mer lämpliga alternativ.

Driva saknar justerbart pressarfotstryck, en detalj som kan vara avgörande för projekt med särskilt glidande eller bubbliga material. Även om maskinen hanterar en mängd olika tyger med bravur, för optimala resultat med trikå och liknande material rekommenderar vi att komplettera med en trikåfot eller övermatare.

Janome Driva är en idealisk symaskin för nybörjaren som söker enkelhet och mångsidighet i ett och samma paket, en pålitlig partner som inspirerar till kreativitet och gör sömnaden till ett rent nöje.

Specifikationer
30 inbyggda sömmar, inklusive automatiskt knapphål
Inbyggd nålpåträdare
Start/stoppknapp, möjlighet att sy med eller utan pedal
Liggande trasselfritt spolsystem
Steglös hastighetskontroll
Max. stygnbredd: 5 mm
Max. stygnlängd: 4 mm
Max. syhastighet: 820 stygn per minut
Vikt: 5kg
Friarm


Funktioner som nybörjare bör leta efter

När du står inför valet av din första symaskin är det avgörande att överväga funktioner som kan förenkla ditt sömnadsarbete och göra det mer njutbart. En pålitlig symaskin som hanterar de material du planerar att sy i är grundläggande. Utöver att maskinen har de sömmar och funktioner du önskar, är det kritiskt att dessa funktioner är av hög kvalitet för att säkerställa att maskinen presterar enligt dina förväntningar.

 • Pålitlighet: Välj en maskin som hanterar både tunna och tjocka tyger med lätthet. En pålitlig maskin säkerställer att du kan utforska en mängd olika projekt utan begränsningar.
 • Enkel trädning: En symaskin som är lätt att trä är tidsbesparande och reducerar frustration, särskilt för nybörjare som kanske inte är vana vid att hantera symaskiner.
 • Enkel inställning av sömmar: Sömnadsval, stygnlängd och bredd bör vara enkla att justera. Detta underlättar när du behöver växla mellan olika sömnadsprojekt. En maskin med för många sömmar kan vara förvirrande när man måste bläddra genom många menyer. Vi älskar symaskiner med direktval av sömmar!
 • Variabel hastighetskontroll: En symaskin med variabel hastighetskontroll eller en välbalanserad fotpedal som tillåter långsam sömnad är ovärderlig. Detta ger dig fullständig kontroll, vilket är avgörande för finare arbete eller när du lär dig nya tekniker.
 • Automatiska knapphål: är en oersättlig funktion för dig som planerar att sy kläder. Denna tidsbesparande funktion garanterar professionella resultat varje gång, vilket gör den till en favorit bland såväl hobbyister som professionella sömmerskor. Men det är viktigt att notera att den automatiska knapphålsfunktionen kan skilja sig åt mellan olika symaskinsmärken. På Bernt i Lund har vi en särskild förkärlek för Janomes system för automatiska knapphål, som säkerställer att varje knapphål blir av samma längd, vilket bidrar till en enhetlig finish på dina klädprojekt. Till skillnad från vissa symaskiner som baserar knapphålets längd på ett fast antal stygn, vilket kan resultera i varierande längder när man syr i olika tjocka tyger.
 • Justerbart pressarfotstryck: Möjligheten att justera pressarfotstrycket gör att du kan anpassa maskinens förmåga att hantera olika typer av tyger, vilket är viktigt för att uppnå optimala sömnadsresultat, utan att tygerna bubblar och drar iväg.

Att välja rätt symaskin som nybörjare handlar inte bara om att hitta en maskin med rätt funktioner, utan också en som erbjuder dessa funktioner med kvalitet och pålitlighet i åtanke. Hos Bernt i Lund erbjuder vi inte bara symaskiner av hög kvalitet utan även personlig utbildning vid köp, vilket vi anser är ovärderligt för nybörjare. Denna kombination av kvalitetsmaskiner och stöd säkerställer att din sömnadsresa börjar på bästa möjliga sätt.